Együtt vagyunk 02.12

Az elmúlt 1 hétben kialakult a végleges felállás, megkapta mind a 24 tő chili palánta a 2 decis műanyagpoharakat. A helyüket is sikerült kialakítani a sarokban. Így nézünk ki (az alsó pohárban bazsalikom):

101_2654.JPG

Meg így:

101_2655.JPG

És így:

101_2656.JPG

A hőmérséklet továbbra is 18-20 fok között alakul. Naponta kétszer kapnak vizet, reggel és este, esetenként egyelőre 3-4 ml a fejkvóta, minden második nap tápoldatos víz.

A növények viszonylag eltérő ütemben fejlődnek, köszönhető annak is, hogy eltérő időben lettek ültetve. A legszebb eddig talán ez a habanero, akinek 1 hete még csak éppen hogy látszott a 2. levélpár. Mostmár a 3. jön :)

101_2657.JPG

101_2658.JPG

És egy Trinidad Scorpion Bt:

101_2666.JPG

A Jalapenok is szépen vannak még mindig:

101_2669.JPG

101_2668.JPG

Itt pedig egy Trinidad Moruga:

101_2671.JPG

Összegezve az elmúlt hét tanulságait:

A Jiffy korong és a tőzeg korong is jól szuperált. A Jiffy olcsóbb volt, de a tőzegből talán több kelt ki (bár ez betudható annak is hogy nem volt minden mag csíraképes) és könnyebb volt az átültetés, ergó, mind a két fajta ültetőközeg jól használható.

Alternatív módszerként kísérleteztem egy kicsit. Előcsíráztatás gyanánt a vízbe áztatott magok nem 1 napig, hanem 5-6 napig szívták magukba a vizet és valóban megérte várni, mert addigra elég szép számban csíráztak ki. Ez egyszerűbb, mint a papírtörlős/vattás verzió, mivel nem kell figyelni a szellőztetésre és nedvesen tartásra és még látszik is a poharakban, hogy milyen stádiumban vannak a magok. 

Csak az így kicsírázott magok mentek földbe, amelyek viszont jó eséllyel és gyorsan ki is kelnek. A Morugák például 1-2 nappal földbeültetés után keltek ki és azóta is jól érzik magukat.

Megérte türelmesen várni és figyelni azokat, akiknek a mag a fejükön maradt, 1 kivételével ugyanis ledobták magukról, azt az egyet pedig sikeresen megműtöttem és leszedtem kézzel.

Úgy látom, eddig szépen-csendesen fejlődnek a növények, szeretik a megvilágítást, az enyhe tápot, egy-egy muslica-szerű rovar meglátogat néha (vagy csak a virágföldből bújtak elő, ami a pincében volt idáig), ezek nagyon aprók, ezen kívül nyugodtság van... :)